Какво е сабатакал?

  • Posted on: 29 July 2016
  • By: mkyoseva

Чували ли сте за творчески отпуск? Вероятно повечето от Вас не са се замисляли за значението на този термин.

Все повече това понятие се измества от една чуждица - сабатикал. Думата произлиза от иврит - "сабат" е седмият ден от седмицата, в който се почива. Някога Бог създал Земята за шест дни, а на седмия си починал. Земеделците, обработващи Земята сеят шест години, а на седмата й дават почивка. А американските университети, имайки професорите си за "плодородна почва", решили да им дават на всеки шест години работа, една година почивка, за да се възстановят и заредят с нови идеи. Традицията продължава и така се родил "сабатикал" - договорен с работодателя 3, 6 или 12-месечен платен или неплатен отпуск за презареждане на батериите, подобряване на уменията, придобиване на нови знания или просто за разширяване на кръгозора.

„Сабатикал” е най-разпространен в САЩ, Великобритания и Австралия, отбелязва BBC. Най-често от него се възползват преподаватели в университети или здравни работници. По-малко от една трета от американските работодатели позволяват ползването на „сабатикал”, подчертава BBC, като цитира данни от национално проучване през 2012.

През 2005 Швеция въвежда практиката на „сабатикал” в цялата страна. 12 хил. шведи, заявили подобно желание, могат да се възползват от една година отпуск, за да пътуват, учат или развият други свои умения. През този период те получават 68% от заплатата си. За тази една година шведското правителство дава възможност на 12 хил. безработни да заемат техните позиции.

А Вие какво мислите за тази практика? Бихте ли се възползвали? Ако вече сте усетили ефекта му, можете да споделите с нас мнението си.

 

Коментари

Коментар: 

Подкрепям идеята с две ръце, но 3, а още повече 6 месеца отпуск ми се вижда прекалено голям.